Puro silindir şeklinde sarılmış duman yapraklarından oluşan bir üründür. Ortasında, süresince duman pasajçıkları bulunan bir tutucu yaprak ve bunun etrafında spiral şeklinde sarılmış sarıcı yaprak bulunur. Puronun en pahalı kısmını oluşturan bu sarıcı yaprak mevsuk, esnek ve uysal bir örgüda olmalı, ömre bedel bir aromaya ve mazbut yanmayı katkısızlayacak semtıcı özelliğe ehil olmalıdır. Elan çok Küba, Dominik Cumhuriyeti kabilinden ülkelerin bulunmuş olduğu abuhava kuşağında yetihandan, fermente edilmiş tütünlerin elde veya makinede sarılmasıyla meydana getirilen bir mamüldür. Puro sözcüğü Türkçe’ye İspanyolcadan geritir. Bu dile bile Latince “pümoskof” (saf pak yardımsız) sözcüğünden girmiştir. Burada “saf tütünden örgülmış” medlulında kullanılmıştır. Puro sözcüğüne ilk posta TDK sözlüğünün 1955 seneındaki elsında rastlanmıştır.
Puro, son dönemlerde berenarı faik miktarda ABD, Brezilya, Dominik Cumhuriyeti, Endonezya, Honduras, Kamerun, Küba, Meksika ve Nikaragua kabilinden ülkelerde üretilmektedir.
Küba’da üretilen purolar, dünya çapında en hayır purolar olarak nitelendirilseler bile birkötü spesiyalist Honduras ve Nikaragua purolarının Küba purolarına rakip olduğundan bahsetmektedir.
Puro bağırsakerken en nazarıitibar etmesi gerekilen şey hakikat bir nemde purolarınızı tüketmektir. Eğer hakikat bir nemde bileğil ise purolarınız ne kadar kaliteli yada pahalı olmasına denetlemelmaksızın purodan alacağınız beğeni yada lezzet maatteessüf pekâlâ hüsran olacaktır. Puro kutuları, puro kılıfları, puro seyahat humidorları, puro tulum vb. bilcümle muhafaza ve taşıma enstrümanları gerçekte puronun nemini saklamak ve bağırsakime anık tutmak bağırsakindir. Tabi bu puro muhafaza ve taşıma kaplarına giren bu purolar her mevsim ideal rutubet bileğerlerinde saklanmaktadır. Evet ideal puro rutubet bileğerleri nelerdir beş altı da onlardan bahsedelim.
%65 ile %75 rutubet bileğerleri beyninde bağırsakilen bir puro ideal rutubet bileğerlerinde bağırsakiliyor kabul edilebilir. Kimine bakılırsa %65 az yada %75 çok muş kabilinden görülsede gerçekte bu rutubet bileğerleri bile kimisine bakılırsa gayet şayan ve bağırsakilebilir en eksiksiz bileğerlerdir. Burada rutubet in doğruluğunu belirleyen kıstas kişinin damak tadı ve ne rutubet bileğerlerinde purodan beğeni almış olduğudır. Kimisi %65 nemde puro bağırsakmeyi çok severken sair bir kişi bu rutubet bileğerinin puroya günah edilen bir kadir olduğunu ve katiyen bağırsakilmemesi icap ettiğini söyleyebilir. Aslına bakarsanız ikisi bile muhikdır. Bu dü görüş bile doğrudur çünkü doğruyu belirleyen şey bizim damak zevkimizdir. Ilgi edilmesi gereken şey %65 astı yada %75 üstü bir bileğere purolarınızı taşımamanız ve bununla bile bu %10 luk rutubet farkı beyninde gidip gelmeden hep aynı rutubet bileğerlerinde puronuzu mıhlı tutmanızdır. %5 ve üstü bir rutubet bileğaksiyonimi purolarına hüsran verebilir. Hakeza bir takas yapacaksanız bunu olası olduğunca yavaş bir sürede ve kontrollü bir şekilde gerçekleştirmeniz gerekmektedir.
Evet rutubet bileğerlerinden bahsettiğimize bakılırsa bu rutubet bileğerleri neyi bileğaksiyontirmektedir diye soracak olursanız kısaca inandırmak gerekir ise puro da rutubet kıymeti arttıkça purodan hileınan aroma artar, kötü azalır ve bağırsakimi zorlaşır, rutubet kıymeti azaldıkça kötü artar, bağırsakimi kolaylaşır ve hileınan aroma azalır. Bu bir dengedir ve siz bu dengenin neresinde beklemek istiyorsanız buna mevsim ve deneyim ile hüküm vereceksiniz. Size kimesne en hayır kadir bu ve bu bileğerde bağırsakmelisin dememeli çünkü puronun rutubet kıymetini siz belirleyeceksiniz.
Nemlendirme çeşitlerine doğacak olursak klasik nemlendiriciler uzun zamandır kullanılmaktadır. Zirdaki resimde görünen nemlendirici içinde bir köpük vardır ve suyu içine çekerek natürel buharlaşma ile humidor içine rutubet vererek purolarınızın nemlenmesine olanak katkısızlar. İÇerisindeki köpük kabilinden yağız özdek ortalama 6 ay içinde aksiyonlevini kaybeder ve yeni bir nemlendirici almanız gerekir. Averaj %70 rutubet tevdi üzerine kurulu bu sistem sıcaklıktan bağımsız olmadığı bağırsakin makul bir mevsim içinde sıcaklarda rutubet arkaışı yada soğuklarda humidor süresince rutubet azalımına sebebiyet verebilir. O yüzden bu soluk bir nemlendirici kullanıyorsanız olası olduğunca zait alev bileğaksiyonimi olmayan ortamlar seçmeye çhileışınız. İkinci nemlendirme sistemi olarak plastik bir kutu içinde konumlanmış jel sistemlerini kullanabilirsiniz. Jel puro nemlendiriciler klasik sistemler kabilinden %70 rutubet kıymeti çıkarmak bağırsakin dizayn edilmiştir ürünlerdir. Sıcaklıktan klasik sisteme bakılırsa henüz ez etkilendirler ve henüz kontrollü bir salınım yaparlar ama genede bu kadir iyileşmesi ortalama %2 gibidir. klasik nemlendirici kablarında ama içinde jel yada silikon toplar bulunan nemlendiriciler bile puro nemlendirme jelleri kabilinden çhileışırlar ve kontrollü bir şekilde rutubet vererek platformı %70 neme getirmeyi fakatçlarlar. Eğer derdiniz faik rutubet olur ise bunun sebebi genelde sıcaktır ve o mevsim sair nemlendirme seçenekleri denenemelidir.
Üçüncü alternatif Elektronik nemlendiricilerdir. Bu nemlendiricilerin şeşndaki kez haznesindeki üstteki bir fan himmetı ile humidor içine dağıtılır ve rutubet in daima ayarlanan rutubet seviyesinde kalması katkısızlanır. Örneğin rutubet kıymetini %70 olmasını istiyorsanız nemlendiriciye bu kıymeti giriyorsunuz ve ortamda ki rutubet kıymeti bu seviyenin şeşna düştüğünde fan çhileışmakta ve maksut rutubet kıymeti gelmesi iile bile yeniden durmaktadır. Bu ürünler genelde kabin humidorlarda kullanılmakta ve sakıt nemi yükseltmek bağırsakin en hayır alternatif olarak karşımıza çıkmaktadır.
En on çısoy son alternatif ise şu anda Boveda nemlendiricilerdir. Boveda nemlendiriciler ilk çıktığı andan itibaren bir ihtilal yaratmış ve hem rutubet kabız hem rutubet tevdi özelliği sayesinde hızlı bir şekilde kullanılmaya mirlamıştır. Gece gün yada sezon intikalleri sırasında oluşan rutubet dengesizliklerini en aza indirmiş ve puroların en mizaç bir şekilde saklanmasına olanak sağlamıştır. Boveda nemlendiriciler yalnızca puro bileğil, gitar, besin, duman vb. bir çok alanda şu anda kullanılmaktadır. Bizi ait aksamı ise 69,72,75 ve 84 dür. Boveda 84 yalnızca humidor hazırlama diğerleri ise puro nemlendirme bağırsakin kullanılmaktadır. üste Boveda 62 ise duman nemlendirici olarak kullanılmaktadır. Boveda nemlendiricilerin en önemli özelliği hem düşük hemde faik rutubet bileğerlerinde çift taraflı çhileışarak mıhlı bir rutubet kıymeti katkısızlamasıdır.
Bunlarında haricinde humidor bağırsaki fan sistemleri bulunmaktadır. Bunlar da humidor içerisindeki nemin stabil bir şekilde humidora dağılmasını ve bilcümle puroların aynı nemde ve henüz katkısızlıklı olmasını katkısızlamaktadır.